Visszautasították Orbán gesztusát

Orbán Viktor levélben kért bocsánatot az Európai Néppárt (EPP) Fideszt kizárni akaró pártjaitól a hasznos idióták kifejezés miatt, de kiemelte, nem változtat álláspontján a keresztény kultúra védelmét, a migrációt és Európa jövőjét illetően. Az EPP belga tagpártjai szerint nem elég a bocsánatkérés, a Szlovén Demokrata Párt viszont kilép a néppártból, ha a Fideszt március 20-án kizárják.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán levelet írt azon EPP-tagpártok vezetőinek, amelyek kezdeményezték a Fidesz kizárását – számolt be a Reuters, a hírügynökség információját később Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette. A levélben Orbán Viktor bocsánatot kért a hasznos idióták kifejezés miatt, de kiemelte, nem változtat álláspontján a keresztény kultúra védelmét, a migrációt és Európa jövőjét illetően. A miniszterelnök azt kérte az érintett pártoktól, hogy gondolják újra a kizárási kezdeményezést.
– Orbán Viktor magyar miniszterelnök bocsánatkérése erős jelzés, ez azonban még nem oldja meg a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatos alapvető kérdést – jelentette ki Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje. Weber Karlsruhe városában beszélt erről a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) csütörtöki sajtótájékoztatóján. Felszólította a magyar kormányfőt, hogy vessen véget a Brüsszel-ellenes kampánynak, és rendezze a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét. Kijelentette: az EPP berkein belül nem engednek az alapjogi kérdésekben.
A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a magyar miniszterelnök bocsánatkérő levele nem oldotta meg a problémákat. – Az értékek nem képezik alku tárgyát – hangsúlyozta Söder.
A néppárt két belga tagja – a francia nyelvű közösség Humanista Demokratikus Centruma és a flamand kereszténydemokrata párt – már jelezte, a levél hatására nem változott meg álláspontjuk, továbbra is ki akarják zárni a Fideszt. Ezzel szemben a Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök vezette Szlovén Demokrata Párt (SDS) már jelezte az EPP vezetésének, elhagyják a pártcsaládot, ha kizárják a Fideszt.
Szerdán, az EPP-frakció stras­bourgi zárt ülésén is téma volt a Fidesz. Szájer József európai parlamenti képviselőt megtapsolták az ülésén, amikor azt javasolta, hogy a Fidesz maradjon a pártcsalád tagja.
Az Európai Néppárt tizenhárom tagpártja tíz országból kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az EPP március 20-i ülésén születhet döntés a Fidesz sorsáról.
Baranyai Gábor - www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések

  1. Milyen értékekről hablatyolnak,mindent megszegtek többszörösen is,a magyar
    miniszterelnököt hány idióta sértette már meg,és rajta keresztül minden magyart.Azok közül hányan és hányszor kértek bocsánatot?!
    Gál Erzsébet

    VálaszTörlés
  2. El kellett volna hagyni az EPP gittegyletet önkéntesen, felemelt fôvel, és azok közé beállni ahól Kacinskyék vannak, megaztán átkampányolni oda másokat is akiknek elegük van a globalizációs, nyitott - társadalom Európára való ráeröszakolásárol.

    VálaszTörlés
  3. Mindent elkövetnek, hogy megalázzák miniszterelnökünket. De aki őt alázza, az a magyar embert alázza! A magyart! Minden igaz magyart, így engem is! Ha ezt őseim nem hagyták én sem hagyom! De te se tűrjed el! Az EU-ba nem szolgáknak szegődtünk!

    VálaszTörlés
  4. Milyen európai értékek azok,amelyek elvetik a kereszténységet,minden eddigi kulturális eredményt,emberséget?Annak a nyugatnak mostani vezetői kritizálják a mi ORBÁN VIKTORUNKAT,akik elődei rabszolga sorba kényszerítettek sok millió embert,meggyilkoltak sok százezer embert és egész Európát le akarják igázni, a fajtalan,aberrált nézeteiket akarják ránk kényszeríteni?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése