A budapesti tőzsde 150 éves

A 19. század vége fellendülést hozott, a jegyzéseket Bécsben, Frankfurtban és Londonban is közölték.
Ma százötven éve nyitott meg a tőzsde Budapesten. A parketten kezdetben kizárólag értékpapírok forogtak, majd 1868-ban magába olvasztotta a Gabonacsarnokban folyó tevékenységet. Az államosítások után a baloldali kormány 1948. május 25-én feloszlatta a Budapesti Áru- és Értéktőzsdét (BÁÉT). A rendszerváltást követően, negyvenkét évnyi szünet után, 1990. június 21-én nyílt meg ismét.

Az Alpár Ignác tervei alapján épült, Szabadság téri, szecessziós épületbe 1905-ben költözött be a tőzsde (Fotó: MH)
A budapesti börze a kiegyezést megelőző politikai csatározások közepette kezdte meg működését a Pesti Lloyd Társulat Duna-parti székházában 1864. január 18-án, vagyis pontosan ma 150 éve. A tőzsdén kezdetben kizárólag értékpapírok forogtak, majd 1868-ban magába olvasztotta a Gabonacsarnokban folyó tevékenységet is, ekkor vette fel a Budapesti Áru- és Értéktőzsde (BÁÉT) nevet. Az első tőzsdekrach 1873 májusában következett be, amikor már tizenöt ipari és 550 pénzintézeti részvénytársaság papírjait vezették be, a befektetők bizalma csak jó másfél évtized múlva tért vissza. A pesti tőzsde a válság kitörésének évében foglalta el új székhelyét a mai Szende Pál és Apáczai Csere János utca sarkán, ahonnan 1905-ben költözött át a Szabadság térre, az Alpár Ignác tervei alapján épült szecessziós Tőzsdepalotába. 

A 19. század vége ismét fellendülést hozott, a magyar tőzsde nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy 1889-től a budapesti jegyzéseket Bécsben, Frankfurtban, Londonban és Párizsban is közölték, a kilencvenes évektől telefonon tartották a kapcsolatot. A századfordulón 310, az első világháború kezdetekor már csaknem ötszáz értékpapírral kereskedtek a parketten, az éves forgalom az utolsó békeévben, 1913-ban elérte az egymillió darabot. Ugyanebben az esztendőben csaknem másfél millió tonna gabona fordult meg a tőzsdén, amivel a BÁÉT Európa vezető gabonatőzsdéjének számított.
Az első világháború kitörésekor a tőzsdét bezárták, csak az alkuszok közvetítésével forogtak papírok, kapuit csak 1919. október 20-án, a Tanácsköztársaság bukása után nyitotta meg ismét. Az ezt követő időszak vágtató inflációja soha nem látott magasságokba röpítette a forgalmat, aminek csak a pengő 1927-es bevezetése vetett véget.
A nagy gazdasági világválság kezdetét jelentő 1929. októberi New York-i tőzsdekrach Budapesten is letörte az értékpapírok árfolyamát, a tőzsde 1931. július 14-én a német bankzárlat és a kontinens bankjainak többségére kiterjedő pénzügyi összeomlás miatt ismét bezárta kapuit. A hivatalos forgalom csak 1932 áprilisában indult meg, a fellendülés 1934-ben kezdődött és 1936-ban tetőzött.
Az ország második világháborús hadba lépése soha nem látott mértékű árfolyam-emelkedést indított el, a nehézipari, hadiipari papírok kurzusa több száz százalékkal emelkedett. A részvények magánforgalmát 1942-ben megtiltották, s maximálták a napi árfolyam-elmozdulást, a kereskedés Budapest ostroma kezdetéig, 1944. december közepéig zajlott.
A második világháborút követő hiperinfláció idején valutával és arannyal kereskedtek a romos épületben, amelyet hivatalosan a forint bevezetésekor, 1946. augusztus elsején nyitottak meg ismét. A tőzsde régi fényét nem nyerte vissza, a cégek háborús veszteségeik miatt nem fizettek osztalékot, az árfolyamok egyre mélyebbre zuhantak. A „fordulat évében”, az államosítások után a kommunista irányítás alá került kormány 1948. május 25-én feloszlatta a BÁÉT-et, a Szabadság téri palotát állami tulajdonba vette, itt előbb a Lenin Intézet, később a Technika Háza, majd 1957-től 2009-ig a Magyar Televízió működött.
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a demokratikus rendszerváltást követően, 42 évi szünet után, 1990. június 21-én nyílt meg ismét 41 alapító taggal. Az induláskor mindössze egyetlen részvénnyel, az IBUSZ-szal lehetett kereskedni. A tőzsdetermi, nyílt kikiáltásos kereskedés 1995-ig folyt, ezután három évig párhuzamosan zajlott kereskedés a teremben és a távkereskedési rendszerben, majd 1998 novemberében bevezették az új távkereskedési rendszert.
Az első kereskedési terem a Váci utcai Trade Centerben volt, 1992-től a Deák Ferenc utcai patinás épületben zajlott a kereskedés, a BÉT 2007 márciusában költözött az Andrássy útra, az egykori Herzog-palotába. A BÉT a kilencvenes évek elején számos cég (Skála-Coop, Mol, OTP, Richter Gedeon, Globus) magánosításában játszott kulcsszerepet. Az értéktőzsde és a Budapesti Árutőzsde 2005. november másodikán lezárult egyesülése óta egy helyen működik az érték- és hitelpapír, valamint az áruszekció.
A versenyképesség megőrzése érdekében 2002-ben az új tőzsdetanács az önálló jogi személy szervezeti forma helyett a gazdasági társasági forma mellett döntött, megalakult a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság (2006 áprilisától zártkörűen működő részvénytársaság).
A BÉT tulajdonosi szerkezetében 2004-ben átrendeződés zajlott, tőkeerős osztrák bankok, valamint a Wiener Börse és az Österreichische Kontrollbank AG vásárolta meg a tőzsde többségi részesedését. A távirati iroda emlékeztet rá, hogy a Budapesti Értéktőzsde 2010. január 14-től tagja a CEESEG AG Holdingnak, amely 68,8 százalékban tulajdonosa a BÉT-nek, száz százalékban a bécsi, 92,74 százalékban a prágai és 99,85 százalékban a ljubljanai tőzsdének.

MH-összeállítás

Megjegyzések