Ismét több ezer dolgozóját rúgja ki a Meta

 Zuckerberg döntése...

A tavaly novemberi 11 ezer főt érintő elbocsátási hullám nem volt elegendő. Zuckerberg a hatékonyság évének nevezte az ideit, így megint megválik néhány ezer alkalmazottjától. 

Tavaly ilyenkor még majdnem 90 ezer alkalmazott dolgozott a Metának, a Zuckerberg-birodalom recsegése-ropogása azonban nemcsak a vezérigazgatót, hanem a befektetőket is megijesztette, így minden erejükkel azon voltak, hogy meggyőzzék a döntéshozókat, kezdjék el a tömeges létszámleépítést, különben a vállalat zsákutcába jut. Volt miért aggódni: a Meta részvényei tavaly több mint 70 százalékot zuhantak, a fő projektként beharangozott metaverzum pedig eddig csak nyelte, de nem termelte a pénzt.


 

Mark Zuckerberg végül vett egy nagy levegőt, és novemberben 11 ezer munkatársától vált meg, magára vállalva minden felelősséget azért, mert rosszul értelmezte a makrogazdasági adatokat, és teljesen téves pénzügyi következtetéseket vont le azokból. Az akkori vérfürdő azonban a jelek szerint nem volt elegendő, így a kirúgások a héten folytatódnak: információk szerint ismét több ezer munkavállaló szerződését bontja fel a vállalat, megfelelve Zuckerberg idei évre vonatkozó utasításainak a költséghatékonyság tekintetében. 

Mark Zuckerberg pénztárcáját alaposan megviselte vállalatának tőzsdei bukdácsolása. A vezér egyetlen év alatt több mint 100 milliárd dollárt bukott, ezzel pedig a 23. helyre csúszott vissza a világ leggazdagabb embereinek listáján. Nettó vagyona tavaly októberben 38,1 milliárd dollár volt, ami hihetetlen visszaesést jelentett a 2021. szeptemberi, 142 milliárd dolláros csúcshoz képest. 

Úgy tűnik, a költségcsökkentés hangoztatása, a Meta birtokában lévő ingatlanok eladása és a tömeges elbocsátási hullámok nyugtatóan hatnak a papírpiacon, az év eleje óta ugyanis 54 százalékot emelkedtek a vállalat részvényei a New York-i tőzsdén. A helyzet azonban továbbra is forró: a metaverzum változatlanul pénznyelőnek bizonyul, a reklámbevételek csökkenése sem állt meg, így Zuckerberg szemét eltakarva folytatja a leépítést a kitűzött pénzügyi célok elérése érdekében. 

A Meta nem kommentálta a sajtóértesüléseket, így az ezen a héten elbocsátandó alkalmazottak pontos számát sem lehet tudni.

Fotó: 123rf

www.mandiner.hu

 

Megjegyzések