Kaliforniába küldi ki a magyarok adatait a Momentum?

Ifj. Lomnici Zoltán lerántotta a leplet Fekete-Győrékről!

Miközben a liberális párt folyamatosan a magyar jogállamiság helyzetét kritizálja, továbbra sem egyértelmű, hogy mit kezd a különböző petíciók révén hozzá került állampolgári adatokkal. A Századvég jogi szakértője szerint akár az érettségi eltörlésével, akár az ország újranyitásával, akár az Európai Ügynökséghez való csatlakozással kapcsolatos petíciók esetében kérdés, hogy a megszerzett állampolgári adatok hova kerültek. 

Ifj. Lomnici Zoltán szerint ugyanis felvetődhet, hogy ezeket az adatokat adatbázis építésére használja a párt, amiről az aláírók nem rendelkeznek megfelelően információval. Az állampolgároknak ugyanis pontos tájékoztatást kell kapniuk arról, hogy személyes adataik hogyan lesznek kezelve, mire használják fel, és azt is, hogy azokért cserébe mit kapnak.

A Tűzfalcsoport oldalán olvasható összefoglaló szerint a Momentum több külföldi adatfeldolgozónak is továbbít adatokat. Adatvédelmi tájékoztatójukban úgy fogalmaznak: „bizonyos esetekben az érintett adatai egy kaliforniai cég online felületén keresztül kerülnek feldolgozásra.” Ez a cég a Nation Bilder, amely politikai kampányokhoz fejleszt szoftvereket, és számos kommunikációs eszközt egyesít: így a honlapokat, közösségi média oldalakat, sms-küldő szolgáltatást és hírleveleket.


 

A szakértő szerint nem csak az kérdés, hogy azokat a szervereket, melyeken a beérkező személyes adatokat tárolják, miért Amerikában és Kanadában lehet megtalálni, hanem az is, hogy az adatokat a törvényeknek megfelelően kezelik-e? 

Ifj. Lomnici Zoltán arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon az 1989. évi párttörvény kimondja, hogy politikai párt külföldi szervezettől nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást, vagy vagyoni értékű hozzájárulást. E körbe ugyanis beletartozhat az is, hogy egy cég ingyenesen ajánlja fel szolgáltatásait egy politikai pártnak.

A beszélgetés itt hallgatható meg!

www.karcfm.hu

Megjegyzések

Megjegyzés küldése