Lebukott Kunhalmi

Míg az Európai Unióban átlagosan tizenhat százalék a különbség a férfiak és a nők fizetése között, addig hazánkban ugyanez az adat tizennégy százalék – derült ki az Eurostat legfrissebb felméréséből. Bár Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő azt hiszi, női képviselőként kevesebb fizetést visz haza, Magyarországon a közszférában sehol nincs különbség a nemek bérezése között.

Folyamatosan emelkedik a női foglalkoztatottak száma a 2010-es mélyponttól, a rendszerváltás óta ezen a területen még nem volt ennyire magas – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszer nevében Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában, amellyel Gurmai Zita és Tóbiás József szocialista képviselők közösen feltett kérdésére reagált. Ismert, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén február–áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma a tavalyihoz mérve 1,5 százalékkal magasabb, 4 millió 445 ezer fő volt. A tizenöt–hatvannégy éves férfiak körében a foglalkoztatottak létszáma 2,1 százalékkal, 2 millió 406 ezer főre, míg a foglalkoztatási rátájuk 2,0 százalékponttal, hetvenhat százalékra nőtt. A tizenöt–hatvannégy éves nők körében ugyanez az adat 1 millió 987 ezer főre, a ráta pedig egy százalékponttal, 61,8 százalékra nőtt.

Emlékezetes: pár hete Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő a gendervita kapcsán az ATV műsorvezetőjének fejtette ki álláspontját a nők és férfiak közötti bérkülönbség okáról. Úgy fogalmazott, „a gendertudományok azzal foglalkoznak, hogy miért van az még mindig, hogy ugyanolyan diplomát végez ön is, én is, ugyanannyi éve dolgozunk egy adott munkakörben, de énnekem, mert két cicim van, és nő vagyok, kevesebb a bérem”.

Nem árt tudni egyébként, hogy éppen Kunhalmi Ágnes fizetése egy forinttal sem különbözik férfi képviselőtársaiéitől, ugyanis a közszférában az illetményrendszerek semmilyen nemek szerinti megkülönböztetést nem tartalmaznak. A versenyszférában már valóban más a helyzet, ezzel kapcsolatban ugyanakkor Bodó Sándor megfogalmazta, mindig az adott vállalkozás dönti el, hogy kit és mennyiért foglalkoztat. „Elsősorban a szociális partnerek erőfeszítései vezethetnek az azonos végzettséggel, azonos beosztásban dolgozók indokolatlan bérkülönbségei megszüntetésének irányába. A kormánynak sem joga, sem szándéka nincsen a szociális partnerek kompetenciájába tartozó béralkukba közvetlenül beleavatkozni” – tette egyértelművé az államtitkár.
Az európai uniós országok helyzetét tekintve azonban kijelenthető, tavalyelőtt a vezető beosztásban dolgozók egyharmada volt nő, míg Magyarországon harminckilenc százalék volt ugyanez az arány, ezzel pedig hazánk az EU élcsoportjában helyezkedik el. A nemek közötti bérrés tekintetében a legfrissebb, 2016-os Eurostat-adatok szerint Magyarország tizennégy százalékot ért el, amivel megelőzi az uniós országok többségét, köztük Ausztriát, Németországot és Franciaországot is. Az unióban egyébként a nők és a férfiak fizetése közötti különbség átlagosan tizenhat százalék.
Jobbágyi Zsófia

Megjegyzések

  1. ágica még több pénzt akarna hazavinni.... mert miért is ne?! ő nem egyszerű parlamenti képviselő, hanem nő... pont mint vadai ágnes, aki ugyan nem jár be dolgozni, de a fizut felveszi... :D ez ellen ágicának egy szava sincs...

    VálaszTörlés
  2. Teljesen igzad lehetne ha azt sok fideszes képviselőt is felsorolnád akik például az otthonápolás és a kilakoltatás miatt összehívott rendkívüli országygűlésre sem voltak képesek elmenni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan miért is mennének el, azért mert ezek a liberális taknyok provokálnak csinálják a zürzavart?

      Törlés
  3. Önekik nem is járna a közpénzböl fizetés atevékenységük semmi közbe egy kis piálás!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése