Informátor: A Sargentini-jelentés egyértelműen politikai célzatú

A LIBE Bizottságot 2017. májusában kérte fel az Európai Parlament arra, hogy vizsgálja meg, indokolt-e Magyarországgal szemben a hetes cikkely szerinti eljárás. Ezt követően az Európai Parlament úgy döntött, indokolt a jelentés készítése.

A LIBE Bizottság Judith Sargentinit kérte fel, hogy készítse el a dokumentumot Magyarországról és a LIBE júniusban meg is szavazta. A szavazáson 56 képviselő vett részt, 37-en támogatták és 19-en ellenezték a Magyarországot elítélő jelentést. A bizottsági szavazást az Európai Parlament plenáris ülése követte Strasbourgban, ahonnan az ECHO TV Informátor stábja sem hiányzott.

Az ülésen részt vett Orbán Viktor is, aki a nyugat-európai demokrácia jegyében, mindössze hét percet kapott. Az Informátor stábja a Sargentini-jelentés vitája előtt beszélgetett európai parlamenti képviselőkkel.

A Schöpflin György, fideszes európai parlamenti képviselő szerint a dokumentum egyértelműen politikai célokat szolgál. Úgy véli, hogy a jelentésben minden benne van, amit bele lehet gyömöszölni.
Valószínűleg maga Sargentini sem értette, hogy miről is van szó.
Morvai Krisztina, független európai parlamenti képviselő szerint álszent dolog az, hogy Sargentini a jogállamiságot félti, miközben jelentésével ő maga csúfolja azt meg.
Én jogászként azt gondolom, hogy a jelentés abszolút megcsúfolása a jogállamiságnak. Egy kicsit optimistábban azt mondanám, hogy egy kirándulás a jogtörténet világába Sargentini asszonnyal, mint idegenvezetővel. A szovjet államfelfogás volt olyan, hogy a jogra nincs szükség. Elég, ha van forradalmi öntudat. Ez a jelentés erről szól
- fogalmazott.
Az európai politikai teret elnézve egyértelműen kijelenthető, hogy a Sargentini-jelentés valójában azért készült, mert Magyarország nem akar az európai multikulturális országok sorsára jutni. A Sargentini-jelentés egy büntetés a magyar migrációspolitika miatt.

A teljes adás ITT tekinthető meg.

Megjegyzések