Az anarchista könyvtáros

1877. augusztus 23-án született Szabó Ervin, aki egyszerre volt társadalomtudós, a később róla elnevezett Fővárosi Könyvtár egyik megszervezője, később igazgatója és – nem mellesleg – elszánt anarchista merénylő, aki meg akarta gyilkolni gróf Tisza Istvánt, az akkori miniszterelnököt.
Szabó Ervin – eredeti nevén: Schlesinger Sámuel Ármin –  egy nem túl tehetős polgári család gyermekeként, az Árva vármegyei Szlanicán látta meg a napvilágot. A fiatalember tanulmányaira azonban került pénz, először a budapesti, majd a bécsi egyetemen okulhatott. 1899-ben doktorált, majd néhány év munka után a Fővárosi Könyvtárhoz került, aminek 1911-ben az igazgatója lett. Francia példa nyomán, 1912-ben bevezette a ma is használatos, egyetemes tizedes osztályozású rendszer magyar változatát a könyvtárban. 
Emléktábla őrzi nevét a róla elnevezett téren, ahol az ugyancsak róla elnevezett nagykönyvtár található. A könyvtári munkássága előtt le a kalapot.
Azt már kevesebben tudják róla, hogy lelkes szélsőbaloldali gondolkodó volt. Akad, aki, mint a Tanácsköztársaság szellemi atyját „tiszteli”. Mint anarcho-szindikalista forradalmár – az anarchizmusnak ez olyan irányzata, amelynek központjában a munkásmozgalom áll – sok más baloldali radikálissal egyetemben legnagyobb ellenségének, az emberiség veszedelmének, a korabeli rendszer ikonikus alakját, gróf Tisza Istvánt tartotta.
Akkoriban sokan meg voltak győződve róla, hogy minden bajnak, rossznak Tisza az okozója,  még arról is ő tehet, hogy kirobbant a világtörténelem addigi legnagyobb háborúja, a Nagy Háború, amit mi I. világháborúként emlegetünk.
Mit tehet egy érző szívű anarchista egy ilyen helyzetben? Természetesen nem tűrheti, hogy egy ekkora „gazember” vezesse az országot, a rossznál is rosszabb helyzetekbe. Meg kell fékezni a miniszterelnök „garázdálkodását”. A „jó” példa pedig adott volt: egy Friedrich Adler nevű anarchista 1916 októberében meggyilkolta Stürgkh gróf osztrák miniszterelnököt. Adler ugyanis kicsit másképp vélekedett a világ állásáról: ő Strügkhöt tartotta az emberiség legnagyobb mételyének. De anarchista körökben előfordul az ilyesmi, a lényeg úgyis az: végezzünk a hatalommal, és kezdjük ezt lehetőleg a legfőbb képviselőjén.
A sikeres merénylet hírén fellelkesülve hasonló támadás szervezésébe kezdett a Svájcból akkoriban hazatért anarchista hölgy, Duczynska Ilona, és a fővárosi könyvtárhálózat igazgatója, Szabó Ervin. A végrehajtást Duczynska Ilona vállalta magára, amit Szabó határozottan ellenzett. Szabó maga szerette volna „elintézni” Tisza Istvánt. A következményektől sem tartott különösebben. Akkor már súlyos cukorbetegségben szenvedett, úgy vélte neki már nem sok lehet hátra, nem kockáztat sokat. Aztán pont a betegsége miatt visszakozott, egyik szemére már vak volt ekkoriban és egyéb gondok is akadtak fizikai állapotával. Nem látszott igazán alkalmasnak egy ilyen „kényes feladat” végrehajtására.
A magukat „forradalmi szocialistáknak” nevező csoport lelkesen tervezgetett, és készült a merényletre. Hogy legyen alkalmatos fegyver Duczynska Ilona egyik barátjuktól, Madzsar Józseftől egyszerűen elcsórta Browning típusú revolverét. Svájcba hasonló típusú fegyverrel már gyakorlatot szerzett a céllövésben. Már a dátumot is kitűzték: legyen május 23-án, ötödik évfordulóján annak, hogy a „vérvörös csütörtökön” -  1912. május 23-án – szerintük: „Tisza belelövetett a választójogot követelő tüntetőkbe Budapesten”.

Tisza István portréja
Tisza István

Minden készen állt tehát egy jó kis politikai gyilkossághoz, csak épp az áldozat hibádzott. Ugyanis pont 1917. május 23-án - az uralkodó felszólítására – gróf Tisza István benyújtotta lemondását.
Duczynska Ilona később így beszélt a szörnyű pillanatról:
„Ott maradtam ülve: szinte eszméletlenül. Velem a maradék, a majdnem élet. Tett, ami el nem követtetett. Bűn, amiért nincs vezeklés. Áldozat, ami el nem fogadtatott. Lassan elkezdtem menni a Ménesi út felé. Még senki sem volt otthon. Visszaloptam Madzsar József Browningját… Aztán együtt ültünk Madzsarék nappalijában négyen, Alice, Józsi, Ervin és én. Amikor egyedül maradtam Szabó Ervinnel, megkérdeztem: „Mikor hallottad, mit gondoltál?” Egy szót mondott: „Sajnáltalak.” Ott ültünk gyászba borultan, mert vége volt ennek a szikrának, egy lehetséges történés szikrájának.”
A merénylet elmaradt, de Szabó Ervin nem érte meg Tisza István halálát. 1918. szeptember 30-án elhunyt az akkoriban dühöngő spanyolnátha-járványban. Alig egy hónappal később pedig, a gróf Tisza István ellen elkövetett negyedik merénylet már „sikeres” volt. 1918. október 31-én végeztek vele támadói…

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épülete. A felvétel 1894-ben készült.
Budapest, VIII. Szabó Ervin tér (ekkor névtelen), Wenckheim-palota. Ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épülete. A felvétel 1894-ben készült.  Kiss László / Dabasy Fromm Géza felvétele. Fortepan 93404.
Nyitókép: Illusztráció a "boldog békeidőkből" - Csetepaté a parlamentben 1904. december 13-án
Forrás: Wikipédia; Rubicon.hu; Tortenelemportal.hu;

www.hungaryfirst.hu

Megjegyzések