Nem csak mosdatta, a lábvizet is megitta az Index

Nem is tudom, szánalmas, szomorú vagy felháborító sajtótörténeti esemény az Index Gyurcsányt mosdató és a Magyar Idők lejáratását megkísérlő írása.

Szánalmas, mert a bugyuta kísérlet arra alapoz, hogy nem derül majd ki az események sorrendiségének trükkös megfordítása.
Szomorú, mert vagy tájékozatlanságról, vagy manipulációról, vagy tulajdonosi, esetleg egyéb utasításnak való megfelelésről lehet szó.
Felháborító, mert a legnagyobb magyar online portál vetemedett erre, vélhetően szimplán pártpolitikai megfontolásoknak megfelelve.
Az írás (írás?) kiindulópontja, hogy a Magyar Idők főszerkesztője azzal ébred, hogy elolvassa Ferenc-testvérük aznap milyen agymenéssel élt Facebookján, majd abból merítve ihletet, megírja cikkét. Ez a bugyuta, vagy szándékoltan aljas gondolatkísérlet azonban két ténnyel hadakozik.
A kisebb bökkenő, amelyen megbukik, hogy Gajdics Ottó – egészen PC-n fogalmazva – nem kimondottan rajong a Facebookért. Értsd, csak a legvégső esetben téved arra…
A nagyobb gond ennél, hogy a nyomtatott sajtónak, még a Magyar Időknek is, minimum megjelenése előtti nap lapzártája van. Hogy az indexes fiúk is megértsék: az ominózus cikk Ferenc-testvérük bejegyzése előtti nap készült el!
Vagyis a sorrendiség esetleg így képzelhető el. Gyurcsány Ferenc, Index-testvér – vagy az őt képviselő Czeglédy-féle ügyvédi iroda bojtárja? – meglátja reggel a Magyar Időket, igen, a napilapot, elfut a mellékhelyiségig, hogy gondolata is támadjon, majd pánikszerűen megfogalmazza előremenekülő Facebook-bejegyzését.
Persze a tények ismerete híján ez csak feltételezés, viszont az időrendiségnek legalább, az indexes irománnyal ellentétben, megfelel. Hogy ezután ő maga, vagy valaki más (ki is érintett a tulajdonosi körben?) vehette rá az index.hu újságíróját arra, hagyja figyelmen kívül azt a tényt, hogy a Magyar Idők előző napi írása nem később, hanem előbb született, azt nem tudjuk.
De náluk, úgy tűnik, van az a pénz, amiért az ember haja korpásodik…
Nagy Árpád - www.magyaridok.hu

Megjegyzések