Titokban egyeztetett az ellenzék.

Egy budapesti családi házban gyülekeztek szombat reggel az ellenzéki összefogásban érdekelt pártok vezetői, köztük Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is. Az MTV híradójának információi szerint a cégjegyzék alapján ez egy ingatlan adás-vétellel foglalkozó társaság székhelye, de az nem derült ki, hogy a vállalkozásnak mi köze van a baloldali pártokhoz.
A zártkörű megbeszélésen az együttműködés feltételeiről lehetett szó, többek között a 106 egyéni körzet újraosztásáról, a közös lista összetételéről és arról, hogy milyen szerepet kaphat Gyurcsány Ferenc az összefogásban.

A szombati megbeszélést sajtóinformációk szerint a szocialisták készítették elő. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója csak szűkszavúan nyilatkozott az ott elhangzottakról, amikor távozott a több órás megbeszélésről. Mint mondta: zajlik még az egyeztetés, és igyekszünk minél hamarabb lezárni.

 Szigetvári Viktortól, az Együtt-PM társelnökétől szerették volna megtudni, igazak-e azok a sajtóban megjelent hírek, miszerint továbbra is problémájuk van Gyurcsány Ferenc személyével kapcsolatban, de erről nem akart beszélni. – Semmi olyanról nem szeretnék beszélni, ami a nyilvánosságra tartozik, Orbán Viktor az ellenfelünk, nem egymás ellenfelei vagyunk, vannak feltételek a tárgyalásokban való megállapodásnak – közölte a politikus.

Niedermüller Pétertől, a Demokratikus Koalíció alelnökétől is megkérdezték, hogy a legkényesebb kérdésben, Gyurcsány Ferenc szerepvállalásával kapcsolatban meg tudtak-e állapodni, de ő azt állította, hogy nem is tárgyalt senkivel.

A DK másik alelnöke, Molnár Csaba szerint viszont jól haladnak a tárgyalások, de Gyurcsány Ferencről ő sem akart nyilatkozni.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy hányan voltak a titkos megbeszélésen. Az alapján, amit az MTV híradójának stábja látott, arra lehet következtetni, hogy a Demokratikus Koalíció politikusai létszámfölényben lehettek a tárgyaláson. Ez erősítheti azt is, hogy sokan a hét politikai nyertesének Gyurcsány Ferencet tartják, aki irányíthatja a tárgyalások további menetét. Erről szerették volna megkérdezni mindhárom pártvezetőt, de ők titokban, a hátsó bejáraton távozhattak az egyeztetésről.

A megállapodást a pártok döntéshozatali fórumainak is jóvá kell majd hagynia

Az MSZP és az Együtt–PM augusztus végén 75:31 arányban osztotta fel az egyéni választókerületeket. A szocialistáknál a választmány egyezhet bele abba, hogy körzeteket adnak át a DK-nak, míg a közös listáról a kongresszusnak kell döntenie, amelyet várhatóan a párt január 25-én, a Papp László Budapest Sportarénába tervezett nagygyűlésének napján tartanak meg. Itt szentesíthetik, hogy Mesterházy Attila a miniszterelnök-jelölt, ami azonban biztosnak látszik, miután a kongresszus már októberben is őt választotta listavezetővé.

Az elmúlt napokban több lap is írt arról, hogy a közös listán Mesterházyt Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc követheti, majd a Párbeszéd Magyarországért egyik vezetője – feltehetőleg Szabó Tímea – következhet. Ezt a közös listaállításnál megszokott megoldást azonban egyelőre senki sem erősítette meg.

Bajnaiék bukják a legnagyobbat

A Heti Válasz online kiadása pénteken Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc sorrendről írt, míg a negyedik helyre a Párbeszéd Magyarországért nevezhet meg jelöltet. Bokros Lajossal és Fodor Gáborral nem számolnak a pártok. A lap szerint az egyéni választókörzetekről szóló alkudozásnak Bajnaiék lesznek a vesztesei – az Együtt–PM Szövetségnek kell majd több helyet átadnia a Gyurcsány-pártnak. A 106 egyéni körzetből 66-ot kaphat az MSZP, 20-20 pedig a DK-é és az Együtt 2014-é lehet.

Gyurcsányék továbbra is hallgatnak

A DK nem kommentálja a kiszivárgó híreket. A bukott kormányfő sem szólalt még meg nyilvánosan, de a DK-tagoknak küldött levele szerint a pártok támogatottsága alapján szeretné újraosztani a listás és egyéni helyeket.

mno.hu

Megjegyzések