London: Ötszázalékos volt hazánkban a növekedés?

A magyar gazdaság kiugró ütemű növekedésére utalhat az Európai Bizottság csütörtökön ismertetett új, több mint egy évtizedes csúcsot jelző gazdasági hangulatindexe, bár múltbeli példák alapján elképzelhető, hogy a korreláció ezúttal nem ennyire szoros – vélekedtek csütörtöki értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
Az EB legfrissebb adatai szerint Magyarországon volt a legmagasabb a decemberi gazdasági hangulatmutató (ESI) az Európai Unión belül: a magyar jelzőszám 115,3-re emelkedett a novemberi 110,9-ről.

 

A számítások 5 százalékos növekedésre utalnak

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint a Magyarországra kidolgozott mérőszám – amely 2002 októbere óta nem volt ilyen magas – a cég hosszabb időre visszatekintő modellszámításai alapján a magyar gazdaság 5 százalékos éves összevetésű tavalyi negyedik negyedéves növekedésére utal.

Tíz százalékkal bővülhet az ipari termelés

Ha ez igaznak bizonyul, akkor a Capital Economics által érvényben tartott, a magyar gazdaság 2 százalékos idei egész éves növekedését valószínűsítő előrejelzés túlzottan gyengének tűnne – hangsúlyozta az elemző.
Hozzátette: a magyar mutató javulása nem túl meglepő, mivel a magyar feldolgozószektor mélyen integrálódott a német beszállítói hálózatokba, és így hasznára válik a német gazdaság fokozatos kilábalása. Jackson aláhúzta ezzel kapcsolatban, hogy a legutóbbi német gyáripari aktivitási adatok meglehetősen robusztusak.

Az Európai Bizottság Magyarországra kidolgozott ipari bizalmi hangulatfelmérései és a magyar ipar kibocsátása között meglehetősen szoros a korreláció, és az ipari hangulati mutató emelkedése most már az ipari termelés 10 százaléknál nagyobb ütemű éves növekedésére vall, bár a tényleges adatoknak ezt még meg kell erősíteniük – áll a Capital Economics közgazdászának elemzésében.

Emelték a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisokat

A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői éppen csütörtökön közölték, hogy a legutóbbi aktivitási és üzleti bizalmi adatok alapján fenntartják a 2,6 százalékos idei magyarországi GDP-növekedést valószínűsítő előrejelzésüket.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai nemrégiben ismertetett, felülvizsgált térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos bővülést jósoltak a magyar gazdaságban. A ház korábban 1,5 százalékos idei növekedést valószínűsített Magyarországon.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni szakelemzői a vártnál erősebb tavalyi első háromnegyedévi lendület nyomán az általuk addig várt 2,0 százalékról nemrégiben 2,3-re emelték az idei magyar GDP-növekedésre adott becslésüket.

MTI - kg

Megjegyzések