Harmadszor is csökkentik a rezsit

A Paksi Atomerőmű nélkül a magyar gazdaság nem működik versenyképesen. Az orosz–magyar megállapodás után az ország nem kerül más helyzetbe, mint amilyenben most van, így ez nem érinti a függetlenségünket – erről beszélt tegnap reggel a Magyar Rádió 180 perc című műsorában a miniszterelnök. Orbán Viktor kijelentette, az idei, harmadik rezsicsökkentés során a gáz, a villany és a távhő ára lehet még alacsonyabb.

 „A Paksi Atomerőmű nélkül nincs magyar gazdaság. Anélkül csak egy szegény, lerongyolódott és nem versenyképes gazdaságunk lehetne” – jelentette ki Orbán Viktor tegnap a Magyar Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő szerint Oroszországgal fenn kell tartani a korábban, még a Szovjetunióval létrejött nukleáris energetikai együttműködést. Magyarországnak ugyanis az az érdeke, hogy Paks hosszú távon is legalább negyven-negyvenöt százalékát biztosítsa a magyar villamosenergia-ellátásnak. „Magyarország nem kerül más helyzetbe, mint amilyenben most van, így ez a kérdés az ország függetlenségét és függőségét nem érinti” – mutatott rá.

Úgy vélekedett, Paks megtartása nélkül a rezsicsökkentésnek sincs gazdasági alapja, márpedig a kormány célja az, hogy a felhasznált energia minél nagyobb része hazai termelésű legyen, így mind a háztartásoknak, mind a gazdaságot működtető vállalatoknak olcsó áramot biztosítsanak. A miniszterelnök hangsúlyozta, az orosz–magyar megállapodást semmilyen más üggyel, így a gázszállítással sem kapcsolták össze.
A harminc évre felvett orosz államközi kölcsön és az IMF-hitel közötti, a kritikusok által felvetett párhuzamról azt mondta, nem érdemes „összekeverni a szezont a fazonnal”. Az IMF a hitelért cserébe ugyanis nyugdíjcsökkentést kért, továbbá nem engedte a bankok, a multik adóztatását sem, az oroszokkal viszont ilyen kérdések szóba sem kerülnek. Elmondta, még tavaly állapodott meg Vlagyimir Putyinnal az orosz–magyar gazdasági kapcsolatok kölcsönös előnyökön nyugvó fejlesztéséről, és amiben megegyeztek, azt az oroszok betartották.
A miniszterelnök a 2011-es magyar energiastratégiára hivatkozva kilátásba helyezte, hogy a közúti közlekedés elektromos alapra helyezését is a nukleáris energiából biztosítják majd. Ezzel kapcsolatban a jelentősebb autógyárakkal is folynak tárgyalások. A megújuló energiák fejlesztéséről elmondta, az ma csak nagy állami támogatással lehetséges, ezért jól kell ütemezni. A technológia gyorsan fejlődik – folytatta –, így akkor érdemes nagyobb mennyiségben beállítani az alternatív energiát a magyar energiagazdálkodásba, ha azt a büdzséből már nem kell hatalmas összeggel támogatni. Kitért arra is, a szén kitermelését sem a múlthoz sorolja.
„Jó kis rezsicsökkentés lesz ez is” – fogalmazott a következő, tervezett harmadik ármérséklés kapcsán. A részletekről csupán annyit árult el, az áram, a gáz és a távhő ára lesz alacsonyabb ismét, a mértékéről pedig a Fidesz–KDNP jövő heti évadnyitó frakcióülésén döntenek. Hozzáfűzte, a Főgáz után újabb külföldi kézben lévő energiaszolgáltatókat vásárol vissza az állam. Úgy vélekedett, a magánkézben lévő monopólium sokkal rosszabb, mint az állami kézben lévő, mert ha magántulajdonban van, kifosztják az embereket.
Orbán szerint a tavaly nyári árvízi védekezés megteremtette a gazdasági sikerek lelki, pszichológiai alapjait, innentől jöttek a jó eredmények.

Pindroch Tamás - magyarhirlap.hu

Megjegyzések