Folytatódik a ballib szappanopera

A hétvégén is folytatja az egyeztetést az MSZP, az Együtt–PM és a DK. A Hír TV beszámolója szerint azt egyelőre egyik párt sem cáfolta, hogy a közös baloldali lista harmadik helyét kaphatja meg Gyurcsány Ferenc. A Heti Válasz információi szerint az egyéni választókörzetekről szóló alkudozásnak Bajnaiék lehetnek a vesztesei: az Együtt–PM Szövetségnek kell majd több helyet átadnia a Gyurcsány-pártnak. A Demokratikus Koalíció alelnöke, Vadai Ágnes pénteken nem kommentálta a kiszivárgott információkat, ahogy arról sem mondott véleményt, hogy Mesterházy Attila lenne a közös miniszterelnök-jelölt. Az MTI információi szerint a jövő hét közepéig, de akár már a hét első napjaiban megszülethet a megállapodás.
A tárgyalások csütörtök óta a nyilvánosság kizárásával folynak, ezúttal nem az MSZP székházában, hanem egy budapesti lakásban – sajtóértesülések szerint egy DK-s politikuséban –, és érdemi információ nem szivárgott ki. Az MTI értesülése szerint az biztosra vehető, hogy a DK-nak az MSZP és az Együtt–PM is ad át egyéni választókerületeket.




Az első, előkészítő egyeztetéseken Mesterházy Attila MSZP-elnök, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa vett részt, de a hivatalos tárgyalásokba a napokban a pártok több vezetője is bekapcsolódik.

Már jövő hét elején dűlőre juthatnak

Az MTI mindhárom pártból azt az értesülést szerezte, hogy a jövő hét közepéig, de akár már a hét első napjaiban megszülethet a megállapodás. Azt azonban a pártok döntéshozatali fórumainak is jóvá kell majd hagynia.
Az MSZP és az Együtt–PM augusztus végén 75:31 arányban osztotta fel az egyéni választókerületeket. A szocialistáknál a választmány egyezhet bele abba, hogy körzeteket adnak át a DK-nak, míg a közös listáról a kongresszusnak kell döntenie, amelyet várhatóan a párt január 25-én, a Papp László Budapest Sportarénába tervezett nagygyűlésének napján tartanak meg. Itt szentesíthetik, hogy Mesterházy Attila a miniszterelnök-jelölt, ami azonban biztosnak látszik, miután a kongresszus már októberben is őt választotta listavezetővé.

Az elmúlt napokban több lap is írt arról, hogy a közös listán Mesterházyt Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc követheti, majd a Párbeszéd Magyarországért egyik vezetője – feltehetőleg Szabó Tímea – következhet. Ezt a közös listaállításnál megszokott megoldást azonban egyelőre senki sem erősítette meg.

Bajnaiék bukják a legnagyobbat

A Heti Válasz online kiadása pénteken Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc sorrendről írt, míg a negyedik helyre a Párbeszéd Magyarországért nevezhet meg jelöltet. Bokros Lajossal és Fodor Gáborral nem számolnak a pártok. A lap szerint az egyéni választókörzetekről szóló alkudozásnak Bajnaiék lesznek a vesztesei – az Együtt–PM Szövetségnek kell majd több helyet átadnia a Gyurcsány-pártnak. A 106 egyéni körzetből 66-ot kaphat az MSZP, 20-20 pedig a DK-é és az Együtt 2014-é lehet.

A Hvg.hu szerint a DK elnöke a hatodik helyet kaphatja a listán, mert így már nem kell feltüntetni nevét a szavazócédulákon. Mint írják: a DK elnöke szeretné, ha Mesterházy Attila és Bajnai Gordon mögött a harmadik helyen szerepelne a listán. Ugyanakkor úgy tudják, az MSZP-ben az is felmerült, hogy Gyurcsány a hatodik legyen: ez még biztos befutó hely, de a választási törvény értelmében az országos lista szavazólapján csak az első ötöt kell feltüntetni, így arról már éppen lecsúszna a volt kormányfő.

Gyurcsányék továbbra is hallgatnak

A DK nem kommentálja a kiszivárgó híreket. A bukott kormányfő sem szólalt még meg nyilvánosan, de a DK-tagoknak küldött levele szerint a pártok támogatottsága alapján szeretné újraosztani a listás és egyéni helyeket.

Kónya: Nem lehet megkerülni Gyurcsány harmadik helyét

Kónya Péter, az Együtt–PM társelnöke pénteken közölte: szerinte a tárgyalásokon nem megkerülhető kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a harmadik helyet kapja-e a közös listán. A politikus kérdésekre válaszolva elmondta: a pártszövetség létrehozásakor hittek abban, hogy önállóan is megnyerhetik a választásokat, ám a politikai realitás azt mutatja, hogy csak összefogással érhetik el Orbán Viktor leváltását. Kónya úgy vélekedett, hogy a DK-val történő együttműködés során félre lehet tenni az elmúlt időszak sérelmeit, hiszen több a közös bennük, mint ami elválasztja őket.

Schmuckék távol maradnak, de Juhász is

 Egy gyűlölködő baloldali kampányban nem fog részt venni a szociáldemokraták pártja – jelentette ki a Magyarország élőben című műsorban csütörtökön Schmuck Andor, a szervezet elnöke. „Arról nem beszélünk, ami az emberek problémája, arról nem beszélünk, hogy egyébként mit lehetne másképp csinálni, hogyan lehetne jobban csinálni, mi fog történni április 7-e után, hogyha bármilyen összefogás lehetőséget kap arra, hogy mondjuk kormányt alakítson – fogalmazott Schmuck.

Juhász Péter, az Együtt–PM másik társelnöke január 9-én közleményben erősítette meg, hogy nem szerepel olyan listán, amelyet Mesterházy Attila MSZP-elnök miniszterelnök-jelöltként vezet vagy amelyen Gyurcsány Ferenc helyet kap. A politikus felajánlotta lemondását az őt delegáló platformnak a Bajnai Gordon vezette szövetség társelnöki posztjáról.

mno, hirtv, MTI - hetivalasz.hu



Megjegyzések