Bajnai nem is akar beülni a Parlamentbe?

Egyedül Gyurcsány Ferenc listás szerepeltetése az akadálya az ellenzéki összefogásnak, lényegében minden más kérdésben megállapodott egymással az MSZP, az Együtt– PM és a DK. A hírek szerint utóbbi 20 helyett ugyanakkor legfeljebb 15 egyéni körzetben nevezhet meg jelöltet.
A Magyar Nemzet úgy tudja, bár Bajnai Gordon végigcsinálja a kampányt, a parlamentbe már nem akar beülni. A baloldali, ellenzéki pártok között lényegében megszületett a közös listás helyekre és az egyéni választókerületek elosztására vonatkozó megállapodás, amelynek egyetlen akadálya továbbra is az, hogy Gyurcsány Ferenc kapjon-e helyet a közös listán. A lap úgy tudja, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének szerepeltetésével az MSZP-nek nincs gondja, az Együtt–PM-nek viszont igen. Bár Bajnaiék hivatalosan ezt azzal magyarázzák, hogy Gyurcsány szerepeltetése nem fér össze a „korszakváltás” üzenetével, sokkal valósabb megfontolás a részükről az, hogy ebben az esetben távozhat a pártszövetségből az egyik alapító szervezet, a Milla.

 Korábbi álláspontjukhoz képest ugyanis már Bajnai, a Szolidaritás és a Párbeszéd Magyarországért is elfogadhatónak tartja a DK elnökét. A kérdés tehát az, hogy Gyurcsány tartja-e magát korábbi kijelentéséhez, miszerint ha végül egyedül az ő személye lenne a széles körű ellenzéki összefogás akadálya, úgy kész hátrébb lépni. Szigetvári Viktor tegnap nem kívánta kommentálni, hogy pártja ellenzi Gyurcsány szerepeltetését a közös listán, mint mondta, a DK elnökéről a tárgyalásokon mondják el véleményüket. Az Együtt–PM társelnöke mindössze annyit közölt, hogy az ellenzéki egyeztetéseken mindhárom párt tett engedményeket, és ezen a héten megszülethet a megállapodás.
A Heti Válasz Online információi szerint a pénteki álláshoz képest látványosan romlottak a DK elnökének pozíciói az ellenzéki összefogásról szóló tárgyalásokon. A lap úgy tudja, Gyurcsány Ferenc rendkívüli tájékoztatóra hívta a hét végén pártja képviselőit, ahol részletesen beszámolt az ellenzéki tárgyalások állásáról. A pártelnök elmondta, hogy a 106 egyéni jelölti pozícióból a DK legfeljebb 15-öt – ebből 8 nyerhető – „kaphat” a korábban tervezett 20 helyett, vagyis tucatnyinál alig lehet több körzet, ahol a DK nevezheti meg az ellenzéki összefogás jelöltjét. Gyurcsány vasárnap beszélt arról is, hogy a 66 helyről 70-re erősödött az MSZP az egyéni körzetek kiosztásánál, ez a szám állítólag már „kőbe véshető”.
Az ATV.hu előzőleg azt írta: ha Gyurcsány Ferenc úgy dönt, hogy nem kér helyet a listán, azonnal elfogadható és bejelenthető lesz a megállapodás Bajnaiék részéről is. Ha ez nem történik meg, úgy gyakorlatilag elölről kezdődhetnek a tárgyalások, és elképzelhető, hogy csak az egyéni körzetekre terjed ki a megállapodás. A Népszava értesülései szerint a szocialisták gyors megállapodásban érdekeltek, ezért már nem foglalkoztatja őket Gyurcsány személye. Mesterházy Attila pártelnök azt szeretné, ha a tárgyalások helyett inkább már kampányolna a „kormányváltó szövetség”, hiszen közeledik április hatodika.
A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a baloldal közös listájának első öt helyén Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Botka László, az MSZP választmányi elnöke és Szabó Tímea, az Együtt–PM társelnöke szerepel, de a listára várhatóan a Liberálisok vezetőjét, Fodor Gábort is felveszik. A lap információi szerint miután lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, Bajnai azt fontolgatja, bár végigcsinálja a kampányt, a parlamentbe már nem ül be.

Őszödi akta

Szakmai szabályok miatt nem hozható nyilvánosságra az őszödi beszéddel kapcsolatos teljes titkosszolgálati jelentés – erről beszélt Pintér Sándor a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A belügyminiszter elmondta, a jelentésnek vannak olyan részei, amelyek semmilyen államtitkot nem képeznek, de ezekből senki nem tudna meg pontos információkat a történtekről. Pintér szerint a dokumentum azon további részei hozhatók nyilvánosságra, amelyek azt vizsgálták, hogy akik kihozták, majd közzétették a felvételt, azok jogszerűen jártak-e el, sértettek-e államtitkot, személyiségi jogot. – Azt viszont, hogy a titkosszolgálat mindezeket milyen eszközökkel vizsgálta, miképp jutott az információk birtokába, kik vettek részt a vizsgálatban, a későbbiekben sem kívánjuk közzétenni – mondta Pintér. Ismeretes, Gyurcsány Ferenc korábban azt javasolta a belügyminiszternek, hogy ne csak a jelentés egy részét, hanem az egészet hozzák nyilvánosságra.

mno.hu - Bákonyi Ádám

Megjegyzések