Sebő Ferenc és Györki Éva kapta az idei Lajtha-díjat

Budapest, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Sebő Ferenc énekes, zenész, népzenekutató kapta idén a Lajtha László Alapítvány kuratóriumának díját, míg Györki Éva, az MR3-Bartók Rádió gyártásvezetője Lajtha-díjat vehetett át - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

 A Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995-ben hozta létre a Lajtha-díjat a zeneszerző, zenetudós és népzenekutató emlékére azzal a céllal, hogy a kiváló zeneszerző és népzenekutató szellemi örökségét ápolja, zeneműveinek előadását támogassa, valamint elősegítse, hogy a Lajtha-életmű elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúra egészében.
A Lajtha László Alapítvány díját minden évben egy olyan muzsikus, zenetörténész, pedagógus, kiadó kapja, aki sokat tett Lajtha László életművének megismertetéséért, a rádió díját pedig egy olyan rádiós szakember (szerkesztő, zenei rendező), aki elkötelezett a kortárs zene népszerűsítésében.
A díjakat még csütörtök este adták a Lajtha László halálának 50. évfordulója tiszteletére rendezett hangversenyen. Az elismeréseket Solymosi Tari Emőke zenetörténész és Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója adták át.
Tavaly Bárány Gusztáv, az MR3-Bartók Rádió zenei rendezője kapta a Lajtha-díjat. A Lajtha László Alapítvány kuratóriumának elismerését Selmeczi György zeneszerzőnek ítélték oda 2012-ben. A korábbi díjazottak között van Ferencsik János (karmester), Gál Tamás (karmester), Hollós Máté (zeneszerző, a Hungaroton Classics ügyvezetője), Solymosi Tari Emőke (zenetörténész), Berlász Melinda (zenetörténész), Kovács Sándor (zenetörténész), Ujfalussy József (zenetörténész), Matuz István (fuvolaművész), Vass M. Katalin (zenei szerkesztő) és Medveczky Ádám (karmester).

Megjegyzések