Mélyponton az egymás iránti bizalom mutatója Kínában

Peking, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Rekordmélységbe zuhant a bizalom a kínaiak körében - derül ki az emberek gondolkodásmódjáról készült éves vizsgálati jelentésből, amelyet kék könyv formájában adott ki a Kínai Társadalomtudományi Akadémia szociológiai intézete.A közvélemény-kutatásban hét város lakosai vettek részt, reprezentatív minta alapján összesen 1900-an. A válaszadóknak több mint a fele vélte úgy, hogy "az emberek többségében nem lehet megbízni". Az emberek leginkább családtagjaikat tartják megbízhatónak, majd közeli barátaik és ismerőseik következnek. Csak harminc százalékuk gondolja úgy, hogy azok az idegenek, akikkel véletlenül találkoznak az utcán, bizonyosan megbízhatók. Huszonnégy százalékuk vélte ugyanezt azokról, akikkel az interneten kerülnek kapcsolatba.
A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire bíznak a kínaiak a különböző intézményekben: az eredmény szerint az átlagos bizalmi index a maximális 100-ból 59,7 ponton áll (2010-ben még 62,9 ponton állt).
Arra a kérdésre, hogy melyik intézményben bíznak meg a leginkább, a válaszadók 69 százaléka jelölte meg a kormányt, 64 százaléka a közszolgálati médiát, 58,5 százalék a nem kormányzati szervezeteket és 52 százalék a kereskedelem szervezeteit.
Vang Csün-hsziu, a kék könyv társszerzője felhívta a figyelmet arra, hogy a bizalomvesztés rengeteg probléma forrása. Meggyőződése szerint a kormánynak többet kell tennie annak érdekében, hogy megbüntesse a csalókat és a helyzetükkel visszaélőket.

Megjegyzések