Ferge Zsuzsa súlyosan csalódott Gyurcsányban

Eddigi pártolója fordult Ferenc ellen.

Bár Gyurcsány Ferenc kormányzása idején szociálisan erősen elkötelezett politika ígéretével kecsegtetve kérte fel Ferge Zsuzsát, hogy kidolgozzon egy hosszú távú programot a gyermekszegénység visszaszorítására, miután a Széchenyi-díjas szociológus elvállalta a feladatot, Gyurcsány gyakorlatilag nem tett semmit

– derül ki Ferge Zsuzsa szociológusnak a Partizánnak adott életútinterjújából. – Külön hangsúly volt a korai fejlesztés megvalósulásán, s emlékeim szerint személyesen egyeztettünk az iskolák javításáról is Gyurcsánnyal.  


 

Ám

nemhogy a gyermekszegénység felszámolása irányában nem történt semmi, hanem még a legalapvetőbb, az esélyjavítást célzó kérdésekben sem, ami kétségtelenül súlyos csalódás

– számolt be róla a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Szavai szerint akkor többször is kilincselt a baloldali vezetőknél, ám mindig süket fülekre talált, például amikor Lendvai Ildikóval, az MSZP akkori frakcióvezetőjével próbált egyeztetni a gyermekek érdekében.

Nem ez az első eset, hogy Ferge Zsuzsa bírálta a Gyurcsány-kormány szociálisan érzéketlen politikáját.

Egy szegénységről szóló, korábbi konferencián úgy fogalmazott, hogy „2008-ban Magyarország volt az egyetlen válság érte állam, amely semmit, egyáltalán semmit, egy gyufaszálat sem tett keresztbe azért, hogy a válság nyilvánvaló veszteseivel valami történjen. Ilyen ország nem volt még egy, mindenütt legalább a munkanélküli ellátást, vagy a segélyezést, vagy valami mást kiterjesztettek. Ennek következtében nálunk különösen nagy volt a szegényeket érintő veszély.”

Ferge Zsuzsa a Magyar Időknek adott, néhány évvel ezelőtti interjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy

jelenleg nincs igazi baloldalinak tekinthető párt Magyarországon. Véleménye szerint a Horn-kormányhoz köthető Bokros-csomag „a legkeményebb, legrosszabb neoliberális nézeteket képviselte a gyermekekkel, az idősekkel, mindenkivel szemben”.

A Partizánnak adott interjúban a szivárványkoalícióról sem volt túl jó véleménnyel. Rettenetesen gyengének, erőtlennek nevezte azt, amely szerinte nem elég meggyőződéses ahhoz, hogy maga oldalára állítsa a szavazók többségét a 2022-es választáson.

Kárpáti András -  www.magyarnemzet.hu

Megjegyzések

  1. Bátorkodom megjegyezni, hogy a "Bokros-csomag" valójában
    "Békesi-csomag".
    Csupán az ájtatos manónak volt annyi esze, hogy előtte lelépett.
    Ez a lúzer meg kapva-kapott, hogy pü. miniszter lehet, de ezzel együtt
    "vele vitették el a balhét".
    (A panamai végzettségű közgazdász! Közelebb nem volt? Vagy ezt nehezebb utólérni?)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése