Orbánt akarták szívatni, magukat sikerült

Újabb csúfos ellenzéki kudarc.

Két izgalmas lehetőség között választhatott hétfőn az ellenzék a parlamentben. Az egyik, ahogy Szabó Tímea párbeszédes képviselő elmondta, hogy bent maradnak az ülésen és kiteszik magukat annak a vegzatúrának, hogy a kormánypárti képviselők a szemükre vetik, hogy a baloldal és a szélsőjobbos, még ma is náci jegyeket viselő Jobbik formálódó szövetsége miként engedhető meg a demokráciában, amikor az antiszemitizmus ellen éppen a liberális ellenzék lépett fel korábban a legnagyobb hangon. Noha a vörös- és barnaingesek kézfogóját az élet sajnos nap mint nap igazolja, így a kormánypártok joggal firtathatták volna ezt a vállalhatatlan együttműködést. Az ellenzék azonban ezúttal is a könnyebbik végét fogta meg a dolognak, látványosan kivonult a parlamentből, ha tetszik: elmenekült a kérdések elől.
A szívatást azonban így sem sikerült elkerülnie. Azzal a különbséggel, hogy ezúttal saját magát állította a bot rossz végére az ellenzék. Lementek ugyanis Esztergomba, hogy a képviselői munkát a terepen gyakorolják, ott igyekezve Orbánt gyalázni. A Suzuki gyár időközben megjelent közleménye azonban tudatta velük, hogy teljesen feleslegesen mennek, mert a cég nem alkalmazza a Munka Törvénykönyve módosítása révén adódó 400 órás túlmunkát, sőt még a korábban lehetséges 250-et sem használják ki. Az újabb akciójuktól felajzott ellenzék esztergomi megjelenése tehát eleve teljesen feleslegesnek bizonyult, hiszen a munkavállalókat itt se fenyegette a gaz munkáltató „kizsákmányoló kapzsisága”, ahogy korábbi látogatásaik helyszínén, a MÁV-nál és az MVM-nél se élnek a 400 órás kerettel.
De vajon miért tette ki magát ekkora kudarcnak az ellenzék? Miért tolakodtak ismét a nyilvánosság elé releváns mondanivaló híján? Az ember néha él a gyanúperrel, mintha gyakorló mazochistaként örülnének, ha egy ország teliszájjal röhög rajtuk.
Meglehet azonban, hogy nekik eszükbe sem jutott a munkavállalói jogokért küzdeni, arra amúgy is ott van a szakszervezet. Inkább azt szerették volna elérni, hogy továbbra is túlóra szabályozásról legyen szó a nyilvánosságban, ami szerintük a decemberi megmozdulásokon az ellenzék sikertémája volt. Ez azonban alapvetően tévedés, mert semmilyen közvéleménykutatás nem támasztotta alá, hogy a túlmunkákkal kapcsolatos megmozdulásaik nyomán az ellenzékre többen szavaznának januárban, mint egy hónappal korábban.
Nem a dolgozók érdekében serénykedtek tehát ezek a drága képviselők, a munkások ezúttal is csak eszköznek kellenek nekik, hanem saját gallérjukat szidolozták, saját EP kampányukat építgették, túszul ejtve hozzá a Suzuki gyárat, hogy a kedvelt autómárkanév kapcsán többen figyeljenek a szánalmas demonstrációjukra.
Így legalább többen röhöghettek rajtuk.
Vidámság tekintetében egyébként jó napot zárt az ellenzék hétfőn, hiszen már délelőtt sikerült megmosolyogtatni a közvéleményt azzal, hogy nem tudták leírni helyesen a ’fojtani’ szót, nekik ’ly’-nal sikerült. S ahelyett, hogy Bangóné és Kunhalmi gyorsan kicseréltette volna ezt a hibás, de könnyedén újra nyomtatható plakátot, helyette büszkén vonultak vele a Képviselői Irodaház folyosóján, feliratukon kérdezve, hogy „Képviselőkbe folytani a szót illendő?” Mintha azt demonstrálták volna nagybüszkén, hogy ők ennyire „hüjék”. Mondjuk nem nagy baj, ezt eddig se sokan vonták kétségbe.
Horváth József - https://leander.blogstar.hu


Megjegyzések