Ugrás a fő tartalomra

Bauer Tamásnak nem kenyere az önmérséklet

A hegyvidéki önkormányzat szerint Bauer Tamás, a baloldali összeborulás jelöltje mindenkivel szembefordult, amikor nem írta alá a választási etikai kódexet.
A kerület pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hagyománynak számít a Hegyvidéken, hogy választáskor a jelöltállításra jogosult pártok etikai kódexet írnak alá.

Egyenlő plakátfelület járna mindenkinek 

Ennek az a lényege, hogy minden jelölt egyenlő arányban használhassa plakátragasztásnál az önkormányzat által biztosított felületeket, valamint a helyi újságban és televízióban is egyenlő arányban szerepelhessenek. A kódex aláírói vállalják, hogy egymást nem rágalmazzák, sértegetik a kampányban, egymás plakátjait nem rongálják meg, és egymás plakáthelyeit nem ragasztják össze saját politikai üzeneteikkel, illetve választások után eltakarítják a már aktualitásukat vesztett politikai hirdetéseket.

Kioktatott mindenkit

Az önkormányzat jelezte: az elmúlt 16 évben nem fordult elő, hogy valaki megtagadta volna az etikai kódex aláírását, azonban Bauer Tamás – aki az MSZP, a DK, az Együtt, a Korszakváltók Pártja, a Párbeszéd Magyarországért és a Magyar Liberális Párt jelöltje – pénteken kioktatta a kódex aláírására összegyűlt jelölteket, hogy a Fidesz képmutató politikája miatt nem hajlandó aláírni a dokumentumot. Ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy ő szabadon plakátozhasson, megkötések nélkül a választókerületben.

Egyedül maradt Bauer

A közlemény szerint az ellenzéki politikus „spontán, szabotázsjellegű” akciójával hamar egyedül maradt, ugyanis a választási kerületben jelöltet állító Független Kisgazdapárt, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, a Negyedik Köztársaság Párt, A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, valamint a Jobbik képviselői úgy szavaztak, hogy az eredetileg Bauernek fönntartott plakáthelyeket és sajtómegjelenéseket azok a pártok osszák fel egymás közt, amelyek aláírják a helyi választás etikai rendjét szabályozó kódexet.

Engedély nélkül plakátozik

Az önkormányzat külön érdekességnek nevezte, hogy a 12. kerületben egy olyan jelölt van, aki két hete bármiféle engedély vagy jóváhagyás nélkül ragasztgatja saját plakátjait, pont Bauer Tamás.
Az ellenzéki képviselőjelölt előzőleg sajtótájékoztatón közölte, hogy nem írta alá a választási etikai kódexet a főváros 3-as számú választókerületében, amit az esélyegyenlőség hiányával indokolt. Álláspontja szerint a plakáthelyek használata, választási reklámok helyi újságban, tévében való közzététele nem tehető függővé attól, hogy aláírja-e a választási etikai kódexet, ezért jogorvoslatot kér.

mno.hu - MTI

Megjegyzések