Ugrás a fő tartalomra

Rekordhideg: javul a helyzet az Egyesült Államokban

Visszavonulóban van Kanada felé a sarkvidéki hideg az Egyesült Államokból, de január végén újabb erős lehűlés várható – közölte szerdán az amerikai meteorológiai szolgálat.

A szerdán kiadott összesítés szerint a rendkívüli hideg következtében az elmúlt három napban 21-en veszítették életüket az országban. Több áldozat hajléktalan volt, öt ember hólapátolás közben esett össze. A hőmérséklet keddre mind az 50 szövetségi tagállamban fagypont alá esett, beleértve Hawaiit is.
Négy nap leforgása alatt az Egyesült Államokban összesen 18 ezer repülőjáratot töröltek, de a hideg időjárás komoly fennakadásokat okoz a közúti forgalomban is. A földgázfogyasztás kedden minden korábbi rekordot megdöntött az Egyesült Államokban és szerdán országszerte 41 ezren vártak az áramszolgáltatás helyreállítására, közülük több mint 10 ezren Indianában.
Atlantában, ahol kedden mínusz 14 fokot mértek, szerdán napsütés volt és a hőmérő kijelzője 5 fokot mutatott. Duluthban és Minnesotában ugyan csak mínusz 34 fok van, de ez is 11 fokos felmelegedést jelent az előző naphoz képest. A meteorológusok által az elmúlt napokban Chiberia néven emlegetett Chicagóban a keddi mínusz 20-ról szerdára mínusz 17-re, csütörtökre pedig mínusz 9 fokra mérséklődik a fagy, pénteken pedig várhatóan megindul az olvadás.
Szombatra az Egyesült Államok egész területén az évszakban megszokottnál melegebb idő lesz. A hőingadozás igen erős: New Yorkban a hét végére 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet jósolnak, ami azt jelenti majd, hogy egy hét alatt leforgása alatt egy 27-32 fokos lehűlés és egy ugyanilyen arányú felmelegedés ment végbe.

MTI

Megjegyzések